Tuesday, June 22, 2010

YSL - RETROSPECTIVE


I øjeblikket vises "Yves Saint Laurent - retrospective" i Petit Palais i Paris, som jeg meget gerne vil nå at se. Udstillingen består af 300 haute couture og "ready-to-wear" modeller og viser udviklingen i alle hans kollektioner gen- nem årene.

Yves Saint Laurent (1936-2008) var et af mine store forbilleder og inspiration, da jeg begyndte at in-teressere mig for mode og design omkring 1980.
En helt ny verden åbnede sig for mig. Dels fordi det var en mandlig designer og på grund af hans design og uventede farvekombinationer. Men også fordi Didder Rønlund, som skrev for BT dengang, gjorde det så godt.

Yves Saint Laurent bliver i 1954 optaget på "Chambre syndicale de la Haute couture"-skolen. Første gang han bliver omtalt, var da han vandt 1. præmien i Det internationale Uldsekretariats design konkurrence i 1954 med en cocktail- kjole og Karl Lagerfeld blev nr. 2 med en frakke. Herefter bliver han ansat hos Dior, hvor han overtager, da Christian Dior dør i 1957.

Han møder Pierre Bergé til Diors begravelse. Men bliver i mellemtiden indkaldt som soldat, hvor han får et "nervesammenbrud" og bliver indlagt. Modehuset Dior ansætter i stedet Marc Bohan i 1960.

I 1961 grundlægger han så med hjælp fra sin livslange partner, Pierre Bergé sit modehus, som får en flyvende start, da den første kollektion bliver lanceret januar 1962.
Han blev især kendt for smokingen og safarijakken til kvinder og var meget inspireret af forskellige kunstnere. Han var desuden den første designer der lancerede "pret á porter" / ready-to-wear kollektioner.

Yves Saint Laurent beslutter at indstille karrieren den 7. januar 2002 efter 40 år, på grund af helbredet, som ikke er det bedste, efter et konstant misbrug og det til tider store pres for hele tiden at skulle præstere og forny sig. Han dør den 1. juni 2008, 71 år gammel. 

Yves Saint Laurent var på mange måder innovativ og prægede i høj grad det 19´ende århundredes modebillede. . .

Udstillingen vises indtil den 29. august. Du kan se og læse  meget mere på den officielle hjemmeside her og få flere fakta om YSL og hans liv her.

1 comment:

Gaia Cunin said...

Har set udstillingen i Paris og det var super fantastisk, gad godt at nå den endnu eg gang!!!