Sunday, November 15, 2009

COUTURE/READY-MADE

Hvad er forskellen egentlig på at få designet en kjole og købe en stangvare? Hvad kendetegner det ene frem for det andet? 

En designet kjole er lavet på bestilling og syet efter mål, prøvet og tilrettet af flere omgange, for at opnå den bedst mulige pasform. Den er som regel mere gennemarbejdet i nogle lækre materialer. 

Dette er en tidskrævende proces. Men så er kjolen også helt unik, fordi den kun findes i dette ene eksemplar og prisen er selvfølgelig derefter.
Hvis man får syet en kjole på bestilling, afhænger prisen af model, snit, detaljer, stof og fremstillings-måde, samt af hvor mange penge man er  villig til at ofre på sig selv. Det aftales altid på forhånd, så folk ved hvad de har at holde sig til. De får hvad de betaler for.

Stangtøj er til gengæld billigere, fordi det bliver masseproduceret i en  helt anden kvalitet i Kina eller Øst-europa, hvor lønomkostningerne er meget lavere. Så pris og kvalitet hænger selvfølgelig også sammen her.

Forretningernes fortjeneste er som regel på 3,5 gange produktionsprisen på stangvaren. Hvis man f.eks. køber et stykke tøj til 500,- kr., koster det ca. 140,- kr at få det produceret.
Producenterne skal jo også have en avance, så det der bliver tilbage, er hvad syerskerne i de pågældende lande får.

No comments: